Champions League

Champions League är det största du kan vinna som klubblag och varje år följs det av miljoner tittare världen över. Ett bevis på dess popularitet är hur svårt det är att få biljetter till finalen. Du får göra en intresseanmälan och trots detta är det inte säkert att du får chansen att köpa en biljett.

I cupen möts varje år de bästa klubblagen i Europa. Varje liga har ett visst antal platser som baseras på rankingen. De stora ligorna som England och Spanien har alltid fyra platser medan mindre ligor som Sverige alltid får kvala. Cupen börjar med ett gruppspel där lagen delas upp i grupper om fyra. Här kan du inte hamna i samma grupp som ett lag från samma land. Lagen möter sedan varandra en gång hemma och en gång borta. De två bästa i varje grupp går sedan vidare till slutspelet. Lottningen, som är tv-sänd, bestämmer vilka lag som ska möta varandra.

I slutspelet så möter alla lagen varandra två gånger, alltså hemma och borta utom finalen som enbart är en match. Vart finalen ska gå är alltid bestämt i förväg långt innan man vet vilka lag som ska spela. Finalen brukar normalt spelas första helgen i juli och är en höjdpunkt för många fotbollsfans. Det spelar ingen roll vilket lag du håller på.

Real Madrid är den mest framgångsrika klubben i cupens historia och de har tagit hem hela 13 segrar. Dessutom är de det enda laget som har vunnit tre år i rad, en bedrift som kommer vara mycket svår att göra om. De som har tagit näst flest titlar är Milan på sju stycken, sedan följer Liverpool på sex.