Damallsvenskan

Damfotboll har verkligen fått ett uppsving i Sverige under de senaste åren, mycket tack vare att det svenska damlandslaget skördat sådana enorma framgångar i olika mästerskap. Det pågår ständigt en jämställdhetsdebatt i Sverige om att damspelare ska ha lika villkor som män.

Damallsvenskan är i alla fall Sveriges högsta serie och den spelades för första gången 1988. Det fanns damserier innan men då var de uppdelade i olika Division 1. Det fanns alltså ingen solklar elitserie. Idag är det mycket som står på spel då de två bästa lagen får en plats i Europa och Champions League. Precis som på herrsidan är det mycket prestigefyllt att spela i denna cup.

Under de senaste åren har Damallsvenskan totalt dominerats av FC Rosengård som också är det lag som vunnit flest titlar sedan starten. Hela 9 stycken har det blivit. Dessutom är de i skrivande stund svenska mästare efter att ha säkrat segern säsongen 2019. Ett annat lag som tidigare dominerade var Umeå IK med stjärnspelare som Hanna Ljungberg och Malin Moström. De har totalt 7 titlar. Dock fick framgångssagan ett tråkigt slut när Umeå blev nedgraderade 2017 efter 19 år i högsta serien. Under 2019 har de åter lyckats kvalificera sig för Damallsvenskan och 2020 är de tillbaka. Andra lag

som för tillfället spelar i högsta serien är Linköpings FC och Växjö DFF.

En viktig sak i att göra fotbollen mer jämställd är att visa fler TV-matcher. Därför kan du se fler matcher på TV4 under en säsong, bland annat sändes de avgörande matcherna om guldet här under 2019. Allt talar för att utvecklingen kommer att fortsätta gå framåt när det gäller Damallsvenskan.