Allsvenskan

Allsvenskan är den högsta ligan i Sverige och engagerar alla svenska fotbollsfans varje år. Serien grundades redan 1924 och har spelat sedan dess, utan avbrott. Det är faktiskt en av de få europeiska ligorna som inte hade ett avbrott under andra världskriget. Vinnaren blir inte bara svenska mästare, de får även chansen att kvala in till Champions League nästkommande säsong. Det är alltså en chans att få spela på den högsta nivån i Europa.

Serien startar alltid i slutet av mars eller början på april och avslutas i början på november. Serien avslutas alltså när de flesta andra ligor i Europa är i början av sin säsong. Detta beror främst på det hårda vinterklimatet som vi har i Sverige och att det helt enkelt inte är möjligt att spela under de kalla vintermånaderna. Många lag har numera gått över till konstgräs eftersom det är lättare att sköta än traditionella gräsplaner. Dock gillas det inte av alla spelare som föredrar att spela fotboll på gräs.

Just nu är det 16 lag som möter varandra i Allsvenskan och de möts en gång hemma och en gång borta. Det betyder att varje lag spelar 30 matcher vardera och hela serien består av 240 matcher. Vilka som har rätt att tv-sända har varierat lite genom åren men oftast är det möjligt att se samtliga matcher under en säsong. I skrivande stund är det C More som ansvarar för tv-sändningarna.

Allsvenskan rankas som nummer 20 i UEFA:s officiella lista som baseras på de olika europeiska tävlingarna under ett år. Det gör den till den näst bästa ligan i Europa och det är bara Danmark som är bättre. Tidigare var även Norge och speciellt Rosenborg ofta med i europeiska cuper som Champions League men så har det alltså inte varit under de senaste åren.

Allsvenskan 2019 var en rafflande tillställning där flera lag hade samma poäng ända fram till sista omgången. Det var alltså en helt öppen historia när guldet skulle hem. Djurgården hade allt i egna händer då de endast behövde 1 poäng för att säkra guldet. Dock blev det otroligt spännande när deras motståndare Norrköping tog ledningen under första halvlek. Malmö som var en av de andra guldkandidaterna gjorde vad de skulle och hade en bekväm ledning. Djurgården lyckades dock vända matchen till sin fördel i andra halvlek och gjorde både 1-1 och 2-1. Det betydde att det var stockholmarna som fick fira 2019. Detta efter en rad år med stark Malmödominans.

Även i bottenstriden var det länge oklart vilka som skulle trilla ner i Superettan. Till slut stod det klart att det var AFC Eskilstuna och GIF Sundsvall som blev nedflyttade. Kalmar FF hamnade på kvalplats men lyckades rycka upp sig i kvalet mot IK Brage och behåller därför sin plats.