Superettan

Superettan är Sveriges näst högsta serie och även om den inte genererar lika mycket intresse som Allsvenskan är det fortfarande många svenskar som följer den med spänning varje år. Här är det alltså en plats i just Allsvenskan som står på spel varje år. De två lagen som placerar sig högst flyttas upp direkt för nästkommande säsong, den som tar tredjeplatsen får kvala i två matcher mot det lag som hamnar trea från slutet i Allsvenskan. Precis som i Allsvenskan är det 16 lag som möter varandra två gånger under en säsong. Även här har du chansen att se flera av matcherna live på tv under en säsong.

Till skillnad från vad man kanske kan tro är Superettan faktiskt en ganska ny serie. Den grundades år 2000 och innan dess fanns det bara division 1 och division 2. Serien har många likheter med Allsvenskan och spelas också mellan oktober och april. Superettan är för många spelare en chans att visa upp sig och kanske få chansen i ett allsvenskt lag. Att spela i Allsvenskan brukar sedan vara första steget för att kunna ta klivet vidare ut i Europa.

Publiksnittet i Superettan beror mycket på vilka lag som spelar. När Stockholmslag som Hammarby var nere i serien var publiksnittet betydligt högre än genomsnittet. Den högsta publiksiffran någonsin kom faktiskt när Hammarby mötte Ljungskile då det var 31 074 människor som såg matchen. Under 2019 så var publiksiffran den något mindre smickrande 1 632 i genomsnitt. Det kan dock ha sin förklaring i att det var många mindre klubbar som deltog under 2019.

Superettan brukar alltid vara en jämn tillställning och så var fallet även i år. När 30 matcher till slut var spelade stod det klart att det är Mjällby och Varberg som tar steget upp i Allsvenskan. För Varberg är det faktiskt första gången. IK Brage hade chansen att kvala men lyckades inte besegra Kalmar FF. I bottenstriden var det till sist Syrianska och klassiska klubben Brommapojkarna som blev nedflyttade direkt. IK Frej Täby och Östers IF hamnade på kvalplats. När kvalmatcherna var färdigspelade stod det klart av Östers IF behåller sin plats. IK Frej lyckades inte lika bra och det blir istället Umeå som ersätter. Till april nästa år väntar en ny rafflande säsong.