Holländsk fotboll

Holländsk fotboll har en speciell plats hos många svenskar, kanske är det för att så många svenska spelare börjar sin utlandskarriär här eller så är det bara för att de spelar riktigt rolig fotboll. Deras landslag har bjudit på flera starka profiler, vem minns inte målsprutan Marco Van Basten eller eleganta Dennis Bergkamp. Holländsk fotboll har alltid varit känd för att vara väldigt anfallsinriktad och vem älskar inte det? Dock har landslaget haft det lite knackigt under de senaste åren med flera missade mästerskap. Nu är de dock tillbaka till EM 2020 och det är många som hoppas att de nu hittat tillbaka till sina forna glansdagar.

Den högsta holländska ligan heter Eredivisie och här är det Ajax som dominerar. Amsterdamklubben har spelat hem pokalen inte mindre än 34 gånger sedan ligan startade. Dessutom är de också en storklubb i Europa med en väldigt anrik historia. Att räkna upp alla stjärnspelare som en gång satt på sig Ajaxtröjan skulle ta en evighet.

Ajax har dock haft lite konkurrens genom åren och då främst av PSV Eindhoven som har spelat hem pokalen 24 gånger. Det är alltså en bit kvar om de ska slå rekordet som hålls av Ajax. Ajax största konkurrenter är dock Feyenoord som kommer från Hollands andra stad Rotterdam. Det brukar vara en väldigt hatisk stämning när dessa lagen möts både på och utanför arean och har varit så i alla tider. Även när de spelar mot andra lag är det inte ovanligt att lagen sjunger hatsånger om varandra. Det är verkligen en stark upplevelse att gå på en match mellan dessa två lag.

Att åka på fotbollsresor till Holland är kanske inte lika omtalat som till andra länder men givetvis finns möjligheten. Det är enkelt att ta sig till Holland via flyg, eller om du bor i södra Sverige med buss. Det roligaste är förstås att se några av de tre stora lagen som vi nämner ovan. Du kan även passa på att se lite av Amsterdam eller Rotterdam som är de två största städerna i Holland. Det är väldigt enkelt att ta sig till Amsterdam arena till exempel då det går spårvagnar som stannar i närheten av stadion. Ajax spelar ofta i Champions League, vilket innebär att du kan se toppfotboll även här.