Inhemska cuper

Förutom de stora cuperna som går av stapeln varje år har varje liga en inhemsk cup. Vissa större fotbollsnationer som till exempel England har två. Många fotbollsfans har ställt sig emot detta då det blir alldeles för många matcher under en säsong. Spelarna blir för trötta och har svårt att prestera på topp.

England har förmodligen en av de mest kända cuperna i form av FA-cupen. Det finns få inhemska cuper som är så klassiska och väl ansedda som den. Även om den inte har samma värde som tidigare så ser många spelare det som en stor merit att ta hem denna trofé. Det är också underhållande för fansen då varje säsong brukar bjuda på en hel del skrällar. Det hör inte till ovanligheterna att ett litet lag från de lägre divisionerna lyckas slå ut ett av de absoluta topplagen.

Även i Sverige har vi en inhemsk cup och den heter kort och gott svenska cupen. Efter Allsvenskan är det den största meriten du kan vinna i svensk fotboll. Turneringen har funnits sedan 1941 och har alltså några år på nacken. Alla lag som är med i Allsvenskan och Superettan deltar alltid. Dessutom tillkommer det även 68 lag från de lägre divisionerna. Här kan det precis som i de andra cuperna bli en del skrällar. Dock kan vi se när vi tittar på vinnare genom åren att det oftast är storklubbarna som tar hem det i slutet. Allra flest segrar har Malmö FF som sitter inne med hela 14 stycken. Detta följs sedan av AIK som har åtta och IFK Göteborg med sju. En anledning till varför ett lag vill vinna svenska cupen, förutom ära, är det faktum att de får vara med och spela i Europa League. En biljett ut i Europa är väldigt eftertraktat av de svenska klubbarna.