Spansk fotboll

La Liga är Spaniens högsta liga och en av de populäraste ligorna i världen. Detta är inte så konstigt med tanke på att lag som Real Madrid och Barcelona spelar här. Vill du se superstjärnor som Messi och Sergio Ramos är det alltså denna liga du ska rikta in dig på. Just Real Madrid och Barcelona har alltid haft en stark rivalitet, eftersom de båda är topplag. Dessutom ligger det mycket historia bakom då Barcelona tillhör Katalonien som länge velat utropa sig självständiga. Ett tag gick det faktiskt så långt att spelare från båda klubbarna vägrade att passa varandra i landslaget under landskamper.

I skrivande stund består ligan av 20 lag. De tre lag som hamnar i botten blir varje år nerflyttade till andraligan medan de tre bästa lagen i denna flyttas upp. De fyra lag som hamnar i toppen får spela i Champions League. Spansk fotboll har länge dominerat i just Champions League, inte minst Real Madrid som lyckades att vinna den åtråvärda pokalen tre år i rad. Detta är en bedrift som inget annat lag har lyckats med under turneringens historia.

Även i ligan är det Real Madrid och Barcelona som har dominerat sett till historien. FC Barcelona har i nuläget ett litet försprång men det skiftar hela tiden. Ett lag som varit väldigt bra på senare år och som även tagit hem titeln är Madridlaget Atletico Madrid. De har alltid setts som en lillebror till Real Madrid och även här finns det en stark rivalitet. Även laget Getafe kommer från den spanska huvudstaden, dock är de utan framgångar så här långt. I Barcelonaregionen finns även laget Espanyol, de har sin arena lite utanför staden.

Barcelona är en av de populäraste resmålen när det kommer till fotbollsresor. Anledningen till detta är att du kan kombinera storstad, strand och fotboll i världsklass. Här har du också möjligheten att se Champions League eftersom Barcelona nästan alltid kvalificerar sig till turneringen.

Spansk fotboll är något som intresserar många svenskar och de flesta har ett lag som de följer lite extra i ligan. Det är möjligt att se spansk fotboll från Sverige, just nu är det Viaplay som har rättigheterna till ligan. Spanien är ett land som ligger många varmt om hjärtat och fotbollen är en stor del av landet. Även landslaget har skördat stora framgångar under modern tid, speciellt då de vann två raka EM-mästerskap plus ett VM. De hade då fått fram en gyllene generation, och många av spelarna vann i princip allt som går att vinna. Spanien har även kvalificerat sig för EM 2020 och vi får se om de lyckas med något liknande. En sak är säker och det är att spansk fotboll alltid har stort intresse i Sverige.