Tysk fotboll

Tyskland har alltid varit en gigant inom fotboll inte minst i landslagssammanhang. Men även deras högstaliga Bundesliga är bland de bästa i Europa. Inför säsongen 2019 rankades den som fyra, vilket är riktigt bra. Bayern Munchen är den mest framgångsrika klubben och har i skrivande stund tagit hem guldet hela 28 gånger. De har även varit duktiga i internationella sammanhang och går oftast långt i Champions League.

De är dock inte den enda klubben som tagit hem segern i den inhemska ligan. Borussia Dormund har på senare år konkurrerat om guldet, särskilt när Jurgen Klopp var tränare, en man som ofta hamnar högt på listan över världens bästa tränare. De är dessutom kända för att ha en fantastisk atmosfär på sin arena, vilken ofta kallas för den gula väggen. En fotbollsmatch här är verkligen en upplevelse för livet.

Bundesliga sänds på tv i över 200 länder och Sverige är så klart ett av dem. Om du har tillgång till Viaplay kan du se de flesta matcherna, även i efterhand. Närheten till Sverige gör också att det är smidigt att åka på fotbollsresor om du skulle vilja det. Du kan antingen boka biljetter själv eller gå via en förening.

Förutom Bundesliga tävlar alla lagen i den inhemska tyska cupen som inte mer än sällan slutar med en final mellan Bayern Munchen och Borussia Dortmund. Dessa två lag har även mötts i en Champions League-final och då slutade det med seger till Bayern efter en mycket tät och spännande match.

Det tyska landslaget har också nått stora framgångar och har blivit både EM-mästare och VM-mästare. Det började redan när landet var delat och landslaget enbart bestod av Västtyskland. Sist de blev världsmästare var 2014 när de bland annat slog ut världsnationen Brasilien. Finalen vanns på övertid och där var det Argentina som stod för motståndet. Laget har haft många framstående profiler genom åren, till exempel Michael Ballack och Oliver Kahn. Nu på senare år har Toni Kroos, och Mario Götze varit två av de starkast lysande stjärnorna.

Något som kännetecknar Bundesliga är att många tyska toppspelare väljer att spela hemma istället för i någon av de andra europeiska toppligorna. Om du åker till Tyskland och ser på fotboll kommer du alltså att se både tyska och internationella toppspelare. Tysk fotboll är väldigt rak och enkel med ett starkt försvarsspel, vilket har visat sig vara ett vinnande koncept under många år.